Elasticsearch Nedir ve Neden Kullanılır?

Elasticsearch, büyük verileri, orjinal adı ile big dataları, daha iyi analiz ederek, ihtiyaçlar nezdinde kullanabilmek için kullanılan metin arama programıdır. Bu büyük veri tabanlarında yapılan aramalar, bu program sayesinde çok daha kolay bir hale gelir. Bu aramaların sonuçlarına göre de karar alma ve hareket etme seçenekleri oluşur. Elasticsearch, veriler üzerinde yaptığı aramaları, doğrudan bir şekilde […]

Elasticsearch, büyük verileri, orjinal adı ile big dataları, daha iyi analiz ederek, ihtiyaçlar nezdinde kullanabilmek için kullanılan metin arama programıdır. Bu büyük veri tabanlarında yapılan aramalar, bu program sayesinde çok daha kolay bir hale gelir. Bu aramaların sonuçlarına göre de karar alma ve hareket etme seçenekleri oluşur. Elasticsearch, veriler üzerinde yaptığı aramaları, doğrudan bir şekilde değil, çeşitli indexler üzerinde arama işlemini gerçekleştirir. Bu arama yapma işlemine hız ve pratiklik sağlayan temel işlemdir. Bununla birlikte, yapılan sorgulamaların sonuçları analiz ederek, istatistik ve çeşitli çıkarımlar yapabilir. Teknolojinin gelişimi ile birlikte, sosyal medyanın da çok aktif bir şekilde kullanılması ile ortaya çıkan veri miktarları da buna bağlı ve paralel olarak artış gösterir. Bu kadar veri arasından işe yarayacak verilerin bulunması aracı programlar olmadan imkansıza yakın bir işlemdir. Çeşitli web siteleri tarafından üretilen büyük veriler, çoğu zaman dağınık ve anlamsız bir halde bulunur. Elasticsearch ve büyük veri ilişkisi, bu anlamsız ve birbiri ile ilişkilendirilmemiş verileri, analiz etme, hızlıca ulaşılmasını sağlama, müşterilerin istekleri doğrultusunda satış ve pazarlama stratejilerini oluşturma konusunda verileri elde etmek gibi çeşitli amaçları gerçekleştirmek amacıyla, düzenleyip kullanılabilir hale getirir. Aynı zamanda, şirketlerde ya da çalışma alanlarında, mevcut olan sorunları ve gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların çözümlerini ve önlemlerini de kullanıcılara göstererek, bu şirketlerin zarar etme riskini en aza indirir. Dağınık ve farklı yerlerde bulunan veri tabanları, bu verileri kullanmak isteyen kişiler için bir anlam ifade etmez. Python elasticsearch gibi uygulamalar sayesinde, bu dağınık halde bulunan verilere, kolay bir şekilde arama ve ulaşma imkanı sağlanarak, şirket hedefleri konusunda büyük bir engelin ortadan kalkması sağlanır. Bu engelin kalkması ile beraber şirketler, büyüme ve gelişme konusunda büyük adımlar atabilecek hale gelir.

Elasticsearch Kullanımın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Elasticsearch avantajları, kullanıldığı alanlara göre çeşitli başlıklar altında incelenebilir. Öncelikli olarak, büyük verilerin anlamlı ve işlenebilir hale gelerek kullanılmasını sağlar. Bu sistemler, yüksek ölçeklendirilebilir şekillerde çalışma imkanına sahiptir. Bunun getirmiş olduğu diğer bir sonuç, çok büyük veri kümelerinin de bu sistemler tarafından kolayca bulunması ve işlenebilmesi sağlanır. Büyük veri kümelerinin aynı anda işlenebilmesi ile kazanılan hız, şirketlere büyük maddi kazançlar sağlama konusunda avantaj sağlar. Bu yazılım açık kaynaklı bir yazılım olduğu için herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir durumdadır. Yani verileri kullanarak işlerini büyütmek ya da gelecek planlaması yapmak isteyen herkes bu açık kaynaklı yazılıma kolayca ulaşır. Bunun sağladığı diğer bir fayda da karar alma konusunda yardım almak isteyen kişiler için açık kaynaklı bir uygulama sunmasıdır. Bu uygulamanın diğer bir avantajı, verilerin oluşturulup sitelere yüklendiği gibi arama sonuçları içerisine dahil olmasıdır. Müşteriler ya da işler hakkında yüklenen veriler saniyeler içerisinde bu program özelinde kaydedilerek, aratılan veriler ışığında sonuçlara yansıtır. Bu hız sayesinde, sürekli olarak değişen dünya düzeni ve müşteri isteklerine anında ulaşım sağlanır. Bu da işlerin daha büyümesine ve şirketlerin yeni pazarlara açılmasına olanak sağlar. Aynı zamanda bu sistemler sayesinde, aranan verilerin depolanması da sağlanır. Böylece tekrar kullanılacak olan verilerin yeniden aranmasına gerek olmadan bulunmasına ve kullanılmasına olanak sağlanmış olur. Bunun kazandırdığı hız sayesinde zaman tasarrufu ve yapılan işte verimin artışı sağlanmış olur. Aynı zamanda bu sistem çalışırken çok az miktarlarda kaynak tüketimi gerçekleştirir. Bu sayede masraf yaratmadan iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamış olur. Kullanımı ve işleyişi oldukça kolay bir yapıdadır. Bu sayede bu konuda deneyimi olmayan kullanıcılar tarafından rahat bir şekilde öğrenilebilir bir sistemdir. Çok fazla vakit harcamadan kullanıma başlanır. Çoğu programlama dilini desteklemesi ile beraber verilerin anlaşılması ve analiz edilmesi işlemini hızlıca yapabilir. Kullanacak kişiler bu programı, hızlı ve kolayca kurarak kullanmaya başlayabilir. Eksik bir şekilde aratılan verileri, otomatik bir şekilde tamamlayarak, daha iyi ve daha doğru sonuçlar verilmesi sağlanır. Aynı zamanda Elasticsearch beraberinde gelen ücretsiz araç ve eklentileri ile de avantajlı bir programdır. 

Elasticsearch Altyapısı ve Kullanım Kullanım Biçimi

Elasticsearch, Java programının altyapısı kullanılarak oluşturulmuş bir arama uygulamasıdır. Açık kaynaklı olmasının sebeplerinden biri de budur. Aynı zamanda, Apache Lucene programı sayesinde, düz bir şekilde yazıları indexleyerek, verilerin aranmasını sağlar. Bu altyapı üzerine yazılarak oluşturulan Elasticsearch programı, dağınık halde bulunan verileri yapılandırarak arama ve işleme imkanı sunar. Bu altyapılardan almış olduğu özellikler sayesinde, hızlı ve doğru arama sonuçlarını elde edilmesini sağlanır. Bu program ile arama yapabilmek için çeşitli işlemlerin sırası ile yapılması gerekir. Bu işlemlerden ilki; içerisinde arama yapılacak veri tabanının sisteme indirilmesi işlemidir. Bu inen veri dosyasını, C root dizini içerisinden, Elasticsearch dosyasına yollayarak çeşitli ayarları yaparak devam edilmesi gerekir. Bu veri yapılandırma adımı esnasında, veri kümesinin isimlendirilmesi gerekir. Bu arama işleminin çok hızlı bir şekilde çalışmasının sebebi, bu programın, matematik işlemleri ve sayıları, farklı tarihleri, coğrafi konumları ve çeşitli metin dosyalarını kullanmasıdır. Kullandığı bu işlemler sayesinde, milyonlarca veriyi saniyeler içerisinde arayarak, istenilen verileri anlık olarak kullanıcılara sunar. Bu şekilde kısa ve kolay kullanım adımları sayesinde her kesimden insan kullanabileceği şekilde bir programdır.

Elasticsearch Programı Özellikleri Nelerdir?

Elasticsearch özellikleri, kullanıcıların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, sürekli olarak kendini güncelleyerek gelişim ve değişim gösterir. Öncelikle bu program Java tabanlı ve açık kaynaklı bir uygulamadır. Bu özelliği programın en önemli özelliklerinden biridir. Verileri depolama şekli olarak ilişkili veriler şeklinde değil, document- oriented şeklindedir. Ölçeklenebilir bir çalışma sistemi sağlar. Verilerin anlık ve gerçek zamanlı işlenmesini sağlar. Programın içerisinde, type, fields, indicates, full- text search, index gibi çeşitli araçlara sahiptir. Akla gelebilecek her türden programlama dili ile entegre çalışabilmesi de önemli özelliklerden biridir. Bu program, veri tarzına uygun olarak haritalama işlemi gerçekleştirebilir. Bu uygulama cluster yapısı sayesinde basit ve anlaşılabilir yapıdadır. Elasticsearch programına veri aktarımı ve yüklemesi yapmak oldukça basittir. Bu sayede hızlı ve pratik bir şekilde veri yüklemesi yapılabilir. Bu özellik de uygulamanın daha kullanışlı olmasını sağlar. Bu uygulama, kendi kapsamında, üst düzey bir erişebilirlik sağlar. Bu sayede uygulamanın her özelliğine erişim ve ulaşım kolay ve hızlı olur. Elasticsearch, diğer ilişkisel veri tabanlarına göre sağladığı yüksek hızlı arama ve analiz imkanı sayesinde, büyük çapta ticaret ve iş yapan şirketlerin, zaman ve para kaybı yaşamadan veri aramasına ve analizine olanak tanır. Bununla birlikte arama yaparken herhangi bir güvenlik sorunu yaşanmasına izin vermez. Bu sayede herhangi bir veri kaybı olmadan, işlenmesi gereken verilerin işlemleri tamamlanmış olur. Elasticsearch Kibana uygulaması ile beraber ve iç içe çalışır. Bu sayede verilerin görsel katmanlarda sunulma imkanı doğar. Görselleştirme işlemi tamamlanan veriler daha anlaşılır bir hale gelir. Bu durum da verilerin analiz işlemini kolaylaştıran bir durumdur. 

Elasticsearch Programında Kullanılan Temel Kavramlar

Elasticsearch kurulumu kolay bir programdır. Bu programın işleyişinin ve ne işe yaradığının tam olarak anlaşılması için bu programda yer alan bazı kavramların da iyice anlaşılması gerekir. Bu kavramlardan ilki, indice kavramıdır. Bu kavram, normalde veri tabanı olarak anlatılan kavramın, Elasticsearch programı içerisindeki adıdır. Programın içerisinde, çok sayıda indice yani veri tabanı bulunabilir. Diğer bir kavram, type kavramıdır. Type, bu dizinler içerisinde depolanan verilerin çeşitli türleri vardır. İlişkisel veri tabanları ile karşılaştırma yapılırsa, type kavramı verilerin olduğu tablolara karşılık gelir. Diğer bir kavram döküman kavramıdır. Döküman; veri tabanlarının içerisinde yer alan ve sayısı birden fazla olabilen belgeler bütününe verilen isimdir. Diğer bir kavram olan field kavramı, ilişkisel veri tabanlarındaki sütunlara eş değer bir kavramdır. Belgeler bu alanlardan çok sayıda içerebilir. İndex kavramı; ilişkisel veri tabanına karşılık gelen diğer bir kavramdır. Mapping kavramı; verilerin aktarımının ne şekilde yapılacağı ve nasıl işleneceğine karar verme aşamasını ifade eder. Node yani düğüm kavramı, veri kümeleri içerisinde çalışan bütün Elasticsearch noktalarına verilen isimdir. Bunlar,  veri saklama, indeksleme ve veri almadan sorumlu olan yerlerdir. Shard kavramı; değişik bölümler üzerine gelen veri parçalarını, yatay ve paralel bir şekilde ölçeklenip, işlenebilmesini sağlar. Replica kavramı ise veri arama ve işleme sürecinde ortaya çıkan sorun veya hataların, yapılacak olan işi geriye götürmemesi için parçaların kopyalarını alır. Bu alınan kopyalara verilen isim replikadır. İndex ve search kavramları; hangi verinin nerede bulunduğu hakkında bilgi veren bölümdür. Bu bilgi verme işlemi sayesinde aranan verilerin kolayca bulunmasına olanak sağlanmış olur. Bu arama ve indexleme işlemi sayesinde hız kazanılır.   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir