E-Üretim = ERP ve CRM yazılımları ve büyük veri(big data) kullanım alanları

Şirketlerin dijital dünyaya adım atması ile birlikte işlerini çok daha kolay bir şekilde yürütebildikleri görülüyor. Şirketler işlerini yürütürken çeşitli otomasyonlardan yardım almakla birlikte birtakım yazılım sistemlerinden de destek alıyor. E üretim alanında sıklıkla tercih edilen yazılım sistemlerinden biri olan ERP ve CRM, bu noktada dikkat çekmeyi başaran sistemler arasında yer alıyor. Bahsi geçen yazılım sistemleri […]

Şirketlerin dijital dünyaya adım atması ile birlikte işlerini çok daha kolay bir şekilde yürütebildikleri görülüyor. Şirketler işlerini yürütürken çeşitli otomasyonlardan yardım almakla birlikte birtakım yazılım sistemlerinden de destek alıyor. E üretim alanında sıklıkla tercih edilen yazılım sistemlerinden biri olan ERP ve CRM, bu noktada dikkat çekmeyi başaran sistemler arasında yer alıyor. Bahsi geçen yazılım sistemleri sayesinde ciddi oranda insan performansı gerektiren pek çok işlem, sistematik bir şekilde oldukça kısa sürede halledilebiliyor. Böylelikle şirketlerin personel ihtiyaçları azalırken, aynı zamanda farklı alanlara yatırım yapmalarına olanak sağlanıyor. Bu avantajların sağlanmasında başrol olan önemli yazılım sistemleri arasında  ERP ve CRM bulunuyor. 

ERP Yazılımı Nedir? Ne İşe Yarar? 

‘’Enterprise Resource Planning’’ cümlesini oluşturan kelimelerin baş harflerinin bir araya gelmesi ile oluşan ERP’nin Türkçe sözcük anlamı ise ‘’Kurumsal Kaynak Planlaması’’ oluyor. Üstün bir teknolojinin ürünü oluşu ile dikkat çeken ERP, şirketlerin iş yüklerini tek bir program altında birleştirmesini mümkün hale getiriyor. İlgili şirketin iş verimliliğini artırma özelliği olan bağımsız modülleri birleştiren ERP yazılımının; finans yönetimi, kalite yönetimi ve stok yönetimi gibi işlerin tek bir program altında toplanarak yürütülmesini sağlıyor. ERP yazılımının özellikle büyük ölçekli işletmeler için vazgeçilmez sistemlerden biri olduğu biliniyor. Şirketlerin dünya piyasasında yer edinmesini sağlayan ERP sistemi içerisinde yer alan yönetim uygulamaları ise şu şekilde sıralanıyor: 

  • Tedarik Zinciri 
  • Stok Yönetimi 
  • İnsan Kaynakları 
  • Üretim 

CRM Yazılımı Nedir? Ne İşe Yarar? 

Yenilikçi yazılım sistemi uygulamaları arasında adını ilk sıralara yazdırmayı başaran CRM sistemi de bulunuyor. ‘’Customer Relationship Management’’ cümlesinde yer alan kelimelerin baş harflerinden oluşan CRM, ‘’Müşteri İlişkileri Yönetimi’’ anlamına geliyor. Adeta bir şirketin kalbi olarak bilinen müşteri ilişkileri yönetimi, CRM sistemine olan ilginin artmasını sağlıyor. Üretici ve tüketici arasındaki etkileşimin kesintisiz bir şekilde sürdürülmesini sağlayan CRM yazılımının kullanım alanları ise şu şekilde sıralanıyor: 

  • Satış Takibi 
  • Satış Yönetimi 
  • Satış Ekibi Yönetimi 
  • Müşteri Veritabanı 
  • Pazarlama Otomasyonu 

ERP ve CRM Arasındaki Farklılıklar Nelerdir? 

ERP ve CRM olarak tanımlanan yazılım sistemlerinin temel odak noktası; iş yükünü azaltarak işlemlerin otomasyon desteği ile birlikte profesyonel bir şekilde yürütülmesini ve personele olan ihtiyacın azalmasını sağlamaktır. Ortak işlevleri ile dikkat çeken E üretim yazılımları ERP ve CRM sistemleri arasında birtakım farklılıklar bulunuyor. Birbirinden bağımsız niteliklere sahip olan ERP ve CRM yazılımları arasındaki farklılıklar aşağıda yer alıyor. 

  • ERP, şirket çalışanlarına yönelik bir yazılım sistemi oluşu ile öne çıkar. CRM ise ERP’den farklı olarak müşteri odaklı bir şekilde işlevini yerine getirir. 
  • ERP, ilgili ürünlere yönelik tedariğin sağlanması aşamasında görev alır. Aynı zamanda tedarik kontrolü ve tedarik takibi gibi işlemler ile ilgilenir. CRM ise satış sürecinin yönetimini sağlar ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergiler. 
  • ERP sisteminde temel esas; şirketlere proje planlaması yaparak yol haritası çizmektir. CRM’de ise durum bundan farklıdır ve CRM’de dışa dönük, satış odaklı bir sistem mevcuttur. 
  • ERP yazılım sistemi ile birlikte ürün dağıtım işlemi yönetilir. CRM yazılım sisteminde ise pazarlama süreci organize edilir. 
  • ERP yazılımının yönetilerek işlevini yerine getirebilmesi için CRM yazılımı gereklidir. Fakar CRM’de böyle bir zorunluluk bulunmaz. CRM yazılım sistemi ERP yazılım sisteminden farklı olarak işlevini yerine getirmek için herhangi bir bileşene ihtiyaç duymaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *