
Oracle Veri Tabanı Nedir?
Oracle nedir? California kökenli bir yazılım şirketi olan Oracle, 1977 yılından bu yana veri tabanı yönetimi alanında adından söz ettirmeyi başarıyor. Oracle, ‘’JAVA’’ programlama dilinin en güncel halinin mîmarı olarak biliniyor. Bu noktada 145 farklı ülkede milyonlarca kullanıcı tarafından sıklıkla tercih edilen Oracle, bünyesinde barındırdığı yazılım ve araçları ile dikkat çekiyor. ‘’Oracle’’ kelimesi, ‘’İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemleri’’ cümlesinin ingilizce baş harflerinin yan yana gelmesinden oluşuyor. Adından da anlaşıldığı üzere Oracle, ilişkisel veri tabanı yönetim sistemi olarak milyonlarca kullanıcının ilk tercihlerinden biri oluyor.
Peki, Oracle veri tabanı nedir? SQL programlama dili üzerine inşâ edilen Oracle, verileri saklarken aynı zamanda web tabanlı yazılım geliştirme ortamı sunuyor. SQL programlama dili ise Oracle’ın verilerin yönetilmesi, hazırlanması, tasarlanması ve sorgulanması süreçlerinde kullanılıyor. Oracle’ı öne çıkaran özelliklerinden biri, maksimum iş yükleri için dahi yüksek performans gösterebilmesi oluyor. Bu noktada Oracle’ın güvenlik ve ölçeklenebilirlik sunan veri tabanı öne çıkıyor. Oracle veri tabanı, hem bulut hem de işletme ortamında performansını gösterebiliyor. Oracle veri tabanının çoklu modelli olması da dikkat çekiyor. Bunların yanında makine öğrenimine erişim ve çoklu kullanıcı geliştirme imkânı da Oracle’ı öne çıkaran etkenler arasında yer almayı başarıyor.
Oracle veri tabanı, kullanıcılarına uygulama yönetme imkânının yanı sıra uygulama geliştirme imkânı da sunuyor. Bu imkânlardan yararlanmak isteyen kullanıcıların karşısına ‘’Oracle Application Express’’ çıkıyor. Kısaca Oracle Apex, sıklıkla ihtiyaç duyulan programlar arasında yer alıyor. Oracle Apex sayesinde hazır uygulamalardan destek alarak ihtiyacınız olan düzenlemeyi yapabilmenize olanak veriliyor. Oracle Apex, web tabanlı yazılımların yanı sıra veri tabanı merkezli uygulama geliştirmelerinde de sıklıkla tercih ediliyor. Veri tabanı üzerinde faaliyetlerini sürdüren Oracle Apex, herhangi bir kurulum gerektirmiyor. Oracle veri tabanı, birtakım standartlar altında kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Bu noktada Oracle veri tabanı paketleri dikkat çekiyor. Oracle tarafından hazırlanan veri tabanı paketinde var olan özellikler, fiyat üzerinde belirleyici etkiye sahip. Oracle, kullanıcılarına veri tabanınını ücretsiz bir şekilde kullanabilme imkânı da sunuyor. Bu noktada Oracle tarafından ücretsiz bir şekilde sunulan veri tabanı, yalnızca bir işlemci tarafından kullanılabiliyor, bazı uygulamalara erişim izni bulunmuyor ve düşük kullanım alanı sunuyor. İşlevselliği daha yüksek olan, güçlü ve daha büyük verilerin işlenmesine olanak sağlayan Oracle veritabanlarına ise Oracle resmî sayfasından ulaşılabiliyor. Oracle veri tabanı lisans seçimleri ise 1 ve 5 yıl arasında değişkenlik gösteriyor.
Oracle Veri Tabanı Sürümleri
Veri tabanı sürümleri farklı uygulama amaçları için pek çok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bu noktada Oracle’ın çeşitli geliştirme ve dağıtım senaryolarına uyum sağlayan beş farklı sürümü bulunuyor. Veri tabanı seçenekleri ve paketleri kapsamında çeşitlenen ilgili sürümler, aynı zamanda Oracle veri tabanının yeteneklerinin gelişmesine de olanak sağlıyor. Oracle veri tabanı sürümleri işte şu şekilde sıralanıyor…
- Standart One: Standart Sürüm One, çeşitli olanakları bünyesinde barındıran, küçük işletmeler başta olmak üzere tek sunuculu ve yüksek ortamda dağıtılmış olan ortamlarda tercih edilen bir sürüm oluşu ile dikkat çekiyor. İlgili sürüm, bahsi geçen ortamlarda web uygulamaları, çalışma grubu ve departman düzeyi oluşturma fırsatı sunuyor.
- Standart: Oracle RAC desteği ile kullanıcılara sunulan ilgili sürüm, sınırsız veri tabanı boyutu ile dikkat çekiyor. Hizmetlerin ve büyük makinelerin kümelenmesinde de çeşitli kolaylıklar sunan sürüm, etkili gücü, performansı ve kullanım kolaylığı ile sıklıkla tercih ediliyor.
- Enterprise: Enterprise sürüm, Oracle veri tabanının tüm sürümlerini bünyesinde barındırıyor. Zorlu internet uygulamalarında, yüksek hacme sahip çevrimiçi işlem işleme uygulamalarında tercih edilen sürüm; performansı, güvenliği ve ölçeklenebilirliği ile dikkat çekiyor.
- Express: Bir giriş seviyesi sürümü olarak kullanıcılara sunulan Express sürüm, hızlı bir şekilde indirilebilmesi ve oldukça kolay bir şekilde kurulumunun yapılabilmesi ile öne çıkıyor. Aynı zamanda dağıtması ve geliştirmesi de ücretsiz olan Express sürüm, oldukça sade geçişleri ile diğer sürümlere yükseltilmeyi kolay bir hale getiriyor. Express sürüm 1 GB bellek kapasitesine ve 4 GB kullanıcı verisi depolama imkânına sahip.
- Personal: Oracle RAC desteğini ve Enterprise sürümünün seçenek ve bileşenlerini içeren Personal sürümü, tek kullanıcılı geliştirme ve dağıtım olanaklarını destekliyor. Aynı zamanda Personal sürüm, bahsedilen diğer sürümler ile de tam uyumluluk gerektiriyor.
Oracle Veri Tabanının Öne Çıkan Özellikleri
Oracle veri tabanı dünya üzerindeki pek çok işletme tarafından tercih ediliyor. Bu noktada Oracle veri tabanının tercih edilmesini sağlayan, birtakım öne çıkan özellikler bulunuyor. Oracle veri tabanının öne çıkan özellikleri aşağıda yer alıyor.
- Oracle veri tabanının bünyesinde bulunan makine öğrenimi otomasyonu, birtakım işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Bu işlemler arasında ise ayarlama, yamalama, onarma, ölçeklendirme, koruma ve daha pek çok farklı işlem bulunuyor. Dolayısıyla ürünlerin yönetme, bakım ve koruma maliyetleri azaltılırken; işletme giderleri de azaltılıyor.
- Oracle veri tabanının güvenlik önlemleri de bu noktada dikkat çekiyor. Oracle veri tabanında veri ihlâllerine karşı koruma sağlayan şifreleme, veri maskeleme, etkinlik izleme, anahtar yönetimi ve ayrıcalıklı kullanıcı erişim kontrolleri ve daha pek çok farklı özellik bulunuyor. Dolayısıyla hızlı ve kapsamlı bir şekilde veri güvenliği ihlâlleri tespit ediliyor ve önleniyor.
- Oracle’ın öne çıkan özelliklerinden bir diğeri de bütünleşik veri tabanı çözümü özelliği oluyor. İlgili özellik, tüm veri türlerinin tek bir veri tabanında birleşmesini sağlıyor. Dolayısıyla kullanıcıların veri fazlalıklarıyla ve karmaşık dönüşümler ile vakit kaybetmesinin önüne geçilmiş oluyor.
- Oracle veri tabanının ‘’konuşlandırılabilir’’ olma özelliği de oldukça dikkat çekici. Veri merkezinden genel bulut ortamına, genel bulut ortamından özel bulut ortamına kadar konuşlandırılabilen Oracle veri tabanı, herhangi bir kritik durum yaşandığında ise konuşlandırma arasında esneklik sağlayabiliyor.