PostgreSQL veri tabanı nedir?

PostgreSQL veri tabanı; veri tabanları için ilişkisel yöntemi kullanan, veri tabanı yönetim sistemlerinden biridir. Aynı zamanda bu sistem standart sorgu dilini destekler. Tüm işletim sistemleri ile entegre bir şekilde çalışır. Veri tabanlarını işleme konusunda yüksek performans ve güvenli bir kullanım sağlar. Özellik olarak oldukça geniş bir portföye sahiptir. Kullanımı için herhangi bir ücret ödenmesine gerek […]

PostgreSQL veri tabanı; veri tabanları için ilişkisel yöntemi kullanan, veri tabanı yönetim sistemlerinden biridir. Aynı zamanda bu sistem standart sorgu dilini destekler. Tüm işletim sistemleri ile entegre bir şekilde çalışır. Veri tabanlarını işleme konusunda yüksek performans ve güvenli bir kullanım sağlar. Özellik olarak oldukça geniş bir portföye sahiptir. Kullanımı için herhangi bir ücret ödenmesine gerek olmaması ve açık kaynaklı yazılım olması sebebi ile oldukça avantajlı bir yazılımdır. Sürekli olarak gelen güncellemeler sayesinde, bu veri tabanına yeni özellikler eklenmekte ve kullanıcıların karşısına çıkan sorunlar aşılmaktadır. Bu da müşteri memnuniyeti sağlayan diğer bir husustur. Ayrıca birçok iş dalında da kendine kullanım alanı bulduğu için bu sistemler, sürekli olarak değişim ve gelişim göstermek zorundadır. Her güncelleme ile beraberinde gelen sürümler, defalarca çeşitli güvenlik ve performans testlerinden geçerek, kullanıcılarına sunulur. Bu sayede herhangi bir güvenlik açığı ya da performans sorunu yaşanma ihtimali en aza indirilmiş olur. Her sistemle entegre bir şekilde çalışabilmesi için gerekli her özelliğe sahiptir. Tüm sistemlerde aynı performansı ve verimi verir. Kullanıcı çevresi çok geniş olduğu için ve dünyanın her yanından insanların bu yazılıma erişimi olduğu için oluşabilecek hatalar anlık olarak ve hızlı bir şekilde çözüme kavuşur. Bu da uygulamaya olan ilgiyi ve güveni artırır. Her gelen güncelleme ile birlikte performansı artan postgresql veri tabanı, işletmeler ve şirketlerin gelişimi için oldukça faydalı bir yazılım haline gelir. Her firma büyümesini hızlandırmak için postgresql veri tabanlarını kullanım imkanı bulur. Bu gelişimi sayesinde, bu vei tabanı, kurumsal ve büyük çaplı şirketlerin de veri tabanı ihtiyacını karşılar hale gelir.

Postgresql Veri Tabanının Özellikleri Nelerdir?

Postgresql veri tabanı özellikleri; kullanıcıların değişen ihtiyaçlarına cevap vermek amacı ile sürekli olarak gelişim gösterir. Bu yazılımı veri tabanına ihtiyaç duyulan her alanda kullanmak mümkündür. Tüm büyük ve dünyanın her yerinde kullanılan işletim sistemleri tarafından desteklendiği için dünyanın her yerinde geçerli bir yazılımdır. Java tabanlı işletim sistemleri de dahil olmak üzere akla gelebilecek onlarca işletim sistemi için uyumlu bir sistemdir. Bu sistemi özel kılan asıl özellik ise performans düşüklükleri, güvenlik sorunları ve lock çakışmalarına karşı dayanıklı ve bunlara karşı güvenlik sistemlerinin tam olmasıdır. Postgresql veri tabanı performans olarak, üst düzey performanslı bir veri tabanı sistemidir. Verileri bulup analiz ederken, işleyip kullanırken ve depolarken maksimum performansla çalışır. Bu da şirketler ya da işletmeler için hızlı karar alabilme mekanizması oluşturur. Şirketlerin gelişimi açısından önemli özelliklerdir. Bu veri tabanı aynı zamanda çok esnek bir yapıya sahiptir. Bu esnek yapı karşısında oldukça güvenli bir kullanım sunar. Bu yazılımın asıl tercih sebebi de bu güvenlik aşamaları sayesinde olur. Postgresql veri tabanı kuruluşundan bugüne kadar her yeni sürümünde birçok testten ve beta sürecinden geçer. Bu sayede güvenlik açığı oluşmadan rahat ve güvenilir bir şekilde kullanım imkanı sağlar. Sistem tüm dünyada bilinen ve kullanılan bir sistem olduğu için herhangi bir güvenlik açığı ya da sistem açığı olduğu takdirde anlık müdahaleler yapılmasına imkan verir. Bu sayede yaşanılan sorunlar kişilerin zarara uğraması ihtimali doğmadan önce hızlıca çözülmüş olur. Bu yazılım açık kaynaklı ve ücretsiz bir yazılım olmasına rağmen, geliştiricileri tarafından sürekli olarak güncellenmekte ve büyük emekler harcanmaktadır. Ücretsiz ulaşılabilen bir yazılım için oldukça başarılı sistemlerdir. Yani ticari veya normal kullanımlar için de uygun bir sistemdir. Bu sistemler, en küçük işletmelerden en büyüğüne kadar uygun bir kullanım sunacak şekilde tasarlanmıştır. Sistemde BSD lisansı dışında herhangi bir kullanım sınırı yoktur. Bu da kullanıcılarına özgür ve serbest bir hareket alanı sunar. Yaşanılan sorunlar konusunda ise sadece kullanıcılar değil yazılım sahipleri de hızlıca geri dönüşler yaparak, zarar uğrama riskini en aza indirir.

Postgresql Veri Tabanı Kullanımının Faydaları Nelerdir?

Postgresql veri tabanı avantajları, kullanım alanları ve iş alanlarına göre çeşitlenir. Bu sistemlerin ilk faydası; ücretsiz bir yazılım olduğu için ekstra bir bedel ödemeden yazılımlara ulaşabilme imkanıdır. Sistemlere yüklenerek kullanılmaya hazır hale gelir. Bunun yanı sıra zengin ve çeşitli araçları ile birlikte kullanıcıların sistemlerine gelir. Tüm sistemlerle uyumlu olması, çeşitli entegrasyon sorunlarını ortadan kaldırır. Bu veri tabanı kullanıcılarına sunmuş olduğu; kurtarma seçenekleri, öncesinde günlük yazma, detaylı erişim denetimleri, tablo bölgeleri, birbiri ile iç içe girmiş işlemler, çevrimiçi yedekleme sistemleri, birden fazla sürüme sahip eşzamanlılık gibi pek çok özellikle tercih konusu olur. Bu özelliklerin hepsi kullanıcının verileri çok daha düzgün kullanabilmesi için getirilmiş kolaylıklardır. Bu sistemlerin diğer bir avantajı; çeşitli hatalara ve virüs gibi tehlikeli durumlara karşı dayanıklı olmasıdır. Bu veri tabanı; bölünmez ve tutarlı bir şekilde çalışır. Birden fazla programlama diline uyumlu bir sistemdir. Yüksek boyutlu kodlama ve veri kümelerine aynı anda çözümleme yapacak kapasitede bir sistemdir. Açık kaynaklı olduğu için herkesin erişimine açıktır. Bu veri tabanlarının diğer bir önemli özelliği ise ölçeklenebilir olmasıdır. Bu konuda alanının en başarılı veri tabanı sistemlerinden biridir. Büyük miktarda veriyi aynı anda ölçeklemesi sayesinde kullanıcı sayısından bağımsız bir şekilde işlevine devam eder. Dizin çeşitlerine ve tam metin arama özelliğine sahip bir yazılımdır. Bu tam metin aramalarını vektör işlemi dizilerine yönelik olarak yapar. Postgresql veri tabanı, çeşitli programa dilleri ve çeşitli yazılımlara uyum sağlayarak çalışabildiği için oldukça esnek yapıda bir sistemdir. Bu esnekliğin yanı sıra güvenlik açığı vermemek konusunda da dikkat eder. Açık kaynak yapısının getirmiş olduğu faydalardan biri de bu veri tabanının gelişmesi konusunda çok sayıda kullanıcının da payı olmasıdır. Aynı zamanda bu büyük kullanıcı topluluğu sistemin sürekli olarak güncel kalmasını da sağlar. Hata bildirimi, istek ve ihtiyaç talepleri de kolay bir şekilde iletilip, hızlıca karşılık bulabilir. Aynı şekilde bu işin uzmanı olan kişiler de bu sistemin içerisinde yer aldığı için en doğru cevapları bulma imkanı da tanır. Postgresql veri tabanı, hem ilişkisel hem de ilişkisel olmayan veri tabanları ile uyumlu çalışabildiği için SQL ve JSON veri tabanlarına uyumlu bir şekilde ulaşması mümkün bir sistemdir. Bu sistemler sadece veri depolaması konusunda değil kişilerin bu veri tabanına yeni veriler eklemesine olanak tanır. Bu genişleme özelliği sayesinde, kullanıcılar, kendi tanımladıklar verileri de bu sisteme yükleme imkanı bulur. Bu genişletilebilirlik özelliğini iyi bir şekilde sunan postgresql veri tabanı yönetimi sistemleri, bu işlemi kataloglar şeklinde bilgi edinerek sağlar. Bu bilgiler kullanıcıların özgürce hareket edebileceği ve değiştirebileceği şekilde sisteme yüklenir. 

Postgresql Veri Tabanının Sınırları Nelerdir?

Akla gelebilecek her türden veri tabanının bir noktada sınırı vardır. Ancak bu sınırlar çok geniş sınırlardır. Postgresql veri tabanı oluşturma işlemleri yapılırken de çeşitli sınırlamalara tabi olunur. Tablo oluşturmada, sütun ve tablolara eklenebilecek veri sayılarında belli bir yere kadar sınır vardır. Tek bir kolona veya sütuna yazılabilecek ve depolanabilecek verilerin de sınırları bellidir. Bu sınırlar kullanıcıların ihtiyaçlarına göre her güncellemeden sonra gelişim ve artış gösterir. Postgresql veri tabanı, bu sınırlarını çekerken oldukça esnek davranır. Kişilerin veri tabanlarını yönetirken kendini özgür hissetmesine önem verir. Bu sebeple kullanıcıların,  bu sınırları hissetme ihtimali düşüktür. Bu veri tabanında yapılacak olan işlemlerin çoğunda da bu sınırların kaldırılmış olduğu görülür. En yüksek büyüklük, boş bellek alanı ve sanal belleklerinin toplamı ile sınırlıdır. Kişiler sistemlerinin bu özelliklerine göre işlem hacmine sahiptir. Bu sınır sadece Postgresql veri tabanının getirmiş olduğu bir sınır değildir. Kişilerin sahip oldukları sistemlere bağlı olan sınırlardır. Kişiler bu sınıra yaklaştıkça, bu veri tabanının performansında düşüş olması doğaldır. Ancak daha hızlı sistemler sayesinde bu sorun aşılabilir. Sonuç olarak bu sınırlama kavramı; daha çok kullanıcıların sahip olduğu bilgisayar sisteminin gücüne ve internet ya da bağlantı hızlarının performansına bağlı olarak değişim gösterir. Bu veri tabanından daha çok verim almak için daha güçlü sistemlerin kullanılması gerekir. Bunun dışında sistemden bağımsız olarak Postgresql veri tabanı, herhangi bir veri tabanı boyutu sınırı koymaz. Bu sistem çok sayıda olan verileri işleyebilmek için çok fazla belge kullanır. Kullanıcılar,  bunu kaldıramayacak sistemlere sahip ise bu veri tabanının performansının en üst düzeyde olmasını engeller. Bu veri tabanında, oluşabilecek tablo büyüklüğünün sınırı 16 tb ile 64 tb arasında değişim gösterir. Bu aralık, kullanıcıların sahip olduğu sistemlerden bağımsız olarak, veri tabanının 8k’lık bölümler halinde depolama yapması ile alakalıdır. Postgresql veri tabanı, tablolarda yer alacak satır sayısında herhangi bir sınırlama yapmaz. Aynı şekilde tablo indexleri hakkında da bir sınırlama yoktur. Tablodaki her alan için 1 gb’ lık bir alan ayrılır. En büyük blok değeri olan 8k içerisinde 250 kolon bulundurabilir. 1600’e varan sayılara kadar da kolonların bulunması mümkündür. Blok büyüklüğü artarsa, bunun doğal sonucu olarak kolon sayısı da artar. Bir satır için getirilen sınır ise 1.6 tb’ dir. 

Diğer Veri Tabanlarından Postgresql Veri Tabanına Aktarım Nasıl Gerçekleşir?

Postgresql veri tipleri; hem ilişkisel hem de ilişkisel olmayan sorgulamaları desteklediği için başka bir veri tabanından bu veri tabanına geçişi kaldırabilecek kadar esneyebilen bir sistemdir. Bu sistemin en önemli ve en güçlü özelliklerinden biri de yabancı veri paketleme sistemleridir. Bu sistemler sayesinde diğer veri tabanlarından kolayca veri aktarımı sağlanabilir hale gelir. Harici kaynaklardan gelen verileri, sisteme alarak çeşitli sorgulamalar yapabilir ve buradan bu verilerin işlenmesi sağlanabilir. Bu veri entegrasyonu sayesinde daha çeşitli sonuçlar alınarak, çoğu konuda öngörü sahibi olunabilir. Bu konuya dair Postgresql örnek veri tabanı eklemesi olarak, coğrafi bilgi içeren verilerin sistemlere eklenerek kullanılması verilebilir. SQL sistemleri ile uyumlu olması sebebi ile veri aktarımı işlemi oldukça kolay bir hale gelir. Yapısal olmayan veri tabanı olan NoSQL veri tabanı ile entegre bir şekilde çalışabilen ve arada veri aktarımı sağlayabilen Postgresql veri tabanı, bu özelliği sayesinde hem diğer veri tabanının hem de kendi özelliklerini kullanılabilir hale getirir. Bu sayede hem ilişkisel hem de ilişkisel olmayan sorgulamalar hızlı ve güvenli bir şekilde yapılma imkanı bulur. Aynı şekilde bu veri tabanı, Java tabanlı veri sistemi olan JSON ile de entegre bir çalışma gerçekleştirebilir. Postgresql veri tabanı sistemleri aynı zamanda, XML sistemleri ile de uyumlu bir çalışma sergiler. Aynı şekilde, xpath özelliğini de destekler niteliktedir. Bu kadar esnek ve uyumlu bir çalışmaya sahip olması sebebi ile bu veri tabanı,  en çok tercih edilen veri tabanı sistemlerinden biri haline gelir. 

Postgresql Veri Tabanındaki Veri Türleri Nelerdir?

Postgresql version yani diğer bir adıyla postgresql versiyonları, sürekli olarak gelişim gösterir. Bu gelişimin temelinde kullanıcıların değişen istekleri ve teknolojik gelişmeler yatar. Diğer bir sebebi ise sistemde oluşabilecek hatalar ve arızalardır. Bu veri tabanında kullanılan veri türleri de bu gelişim ile birlikte sürekli olarak artar. Kullanıcıların kendi kontrollerinde olan verilerin bile sistemlere eklenmesine olanak tanıyan bu veri tabanı yazılımı bu açıdan oldukça faydalıdır. Postgresql veri ekleme açısından bu sebeple ön plana çıkan bir yazılımdır. Ilk veri tipi Char veri tipidir. 1 byte veri depolamak amacıyla kullanılır. Diğer bir veri tipi, Char(n) veri tipidir. Sabit boyutlarda verileri saklamak için uygun bir tiptir. Bir sonraki veri tipi Varchar(n) veri tipidir. N sabiti değerine göre veri depolamak için kullanılır. Text veri tipi; 1 gb’ a kadar String depolamak için kullanılır. Bir diğer veri tipi Smallint, int2 veri tipidir. 2 byte’ a kadar integer tipinde veri depolamak hedefi ile kullanılır. Bigint, int8 veri tipi ise 8 byte’ lık veri saklamak için kullanılır. Double precission, 8 byte yer tutan, 15 ondalıklı verileri depolamak hedefi ile kullanılır. Reel verisi, 4 byte’ lık bir hacmi kaplar. Numeric veri tipi ise 20 ondalıklı sayılarda verileri depolamak için kullanılan veri tipidir. Boolean veri tipi, true ya da false veri değerlerini depolayarak saklamak için kullanılır. Time verisi ise zamanla alakalı verileri depolamak ve kullanıcılara sunmak için kullanılır. Şirketler ya da firmalar için beklenen senaryolar değerlendirilerek örnek olarak verilerek veri tiplerinden en uygun ve doğru olan seçilir. Böylece işe yarayacak olan verilerin, daha kolay ayıklanması ve kullanılması sağlanarak, şirketlerin büyüme hızı artırılır. 

Postgresql Veri Tabanı Sistemlerinin Kullanım Şekilleri

Postgresql veri tabanı, kolay ve pratik bir kullanıma sahip bir yazılımdır. Bu sebeple sadece bilgisayarlara kurularak kullanımı sağlanır. Programı kullanma açısından zorluk yaşamayan kullanıcılar hızlıca sisteme uyum sağlar. Bu sistemin yönetimi ve sonrasında yapılacak bakımları oldukça kolaydır. Güncellemeler sayesinde güvenlik ve hata sorunları çözülmesi ile birlikte kişilerin de entegrasyon sorunları çözülmüş olur. Bu sistemlerde depolanan verilerin sonrasında, yedeklemesi ve saklanması çok kolaydır. Sistemlerde olan arızalar sonucunda yaşanacak sorunların ve kullanıcıların verilerini korumak açısından çok başarılı bir sistemdir. Sisteme gelen güncellemeleri yüklemek de kullanmak kadar kolaydır. Sistemin performansını ve sorunlarını kolay bir şekilde analiz etme fırsatı da bu sistemin özellikleri sayesinde mümkün hale gelir. Bilgisayarlarda bulunan işletim sistemlerinin çoğuna uygun olan bu sistemleri sadece küçük bir indirme işlemini tamamladıktan sonra direkt olarak kullanıma başlamak mümkündür. Aynı zamanda öğrenmesi de kolay bir yazılım olduğu için teknolojiye ya da bilgisayarlara uzak kullanıcılar da bu sistemi rahatlıkla kullanır. Ücretsiz bir yazılım olmasına rağmen hem kullanıcıları sayesinde hem de profesyonel geliştirici ekibi sayesinde sürekli gelişim gösterir. Bu da sistemin güncellenmesinin yanı sıra değişen pazarlar ve değişen insan talepleri açısından oldukça etkili bir durumdur. Şirketler açısından, kaliteli iletişimin sağlanması ve doğru veri tiplerinin seçilmesi ile gelişim sağlanması konusunda Postgresql veri tabanları faydalı sistemlerdir.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *