Oracle Exadata Nedir?

Şirketlerin sahip olduğu veriler gelişmekte olan teknoloji ve sektörler arası rekabet sayesinde her geçen gün büyümektedir. Bu durum şirketlerin etkili bir şekilde veri yönetimi ve veri kullanım yöntemlerine ihtiyaçlarını doğurmaktadır. İş dünyasında veriler çok büyük önem taşımaktadır çünkü orta ve büyük ölçekli şirketler belli aralıklarla geçmişe yönelik verilerini analiz ederek elde ettikleri sonuçlar doğrultusunda pazarlama, […]

Şirketlerin sahip olduğu veriler gelişmekte olan teknoloji ve sektörler arası rekabet sayesinde her geçen gün büyümektedir. Bu durum şirketlerin etkili bir şekilde veri yönetimi ve veri kullanım yöntemlerine ihtiyaçlarını doğurmaktadır. İş dünyasında veriler çok büyük önem taşımaktadır çünkü orta ve büyük ölçekli şirketler belli aralıklarla geçmişe yönelik verilerini analiz ederek elde ettikleri sonuçlar doğrultusunda pazarlama, üretim, müşteri ve tedarik yönetimi gibi pek çok kritik süreçlerini planlamaktadırlar. Bundan dolayı veri yönetimi şirketlerin projelerinin etkin bir şekilde yürümesi için büyük önem taşımaktadır. Geleneksel sistemleri kullanarak da verileri analiz etmek ve istatistiksel raporlar oluşturma imkanı olsa da bu tür işlemleri günümüz teknolojisindeki sistemler ile daha güvenli, etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek mümkün. Oracle Exadata, şirketlere bu kolaylığı, güvenliği ve zaman açısından verimliliği sağlayan en yaygın sistemlerden biri olarak karşınıza çıkmaktadır. Oracle Exadata nedir, şirketlere faydası nedir sorusunun cevabı kısaca şirketlerin bütün Oracle Database iş yüklerini en iyi ve yüksek performans, ölçek, kullanılabilirlik ve güvenlikle yüzde yüz uyumlu bir şekilde bulut ve şirket içindeki altyapı üzerinde çalıştırmasına imkan sağlayan sistemdir. Oracle Exadata’nın bünyesinde kalıcı bellek, SQL sorgusu boşaltma ve yerleşik kaynak yönetimini içeren eşsiz optimizasyonlar bulunmaktadır ve bu optimizasyonlar sayesinde OLTP, analitik, makine öğrenimi ve karma iş yükleri performanslarını optimize eden ölçeklenebilir bir tasarım kullanmaktadır. Şirketler bünyelerinde Oracle Exadata kullanımına yer vererek Exadata Cloud ya da Cloud@Customer altyapılarında yüzlerce veya binlerce optimize edilmiş olan Autonomous Database ve Exadata Database örneği çalıştırarak altyapılarında bulunan verileri en aza indirebilir, yönetimi azaltabilir ve geliştirici üretkenliğini iyileştirme imkanı bulabilirler. Bu sayede şirketlerin toplam maliyetlerinde de azalma görülebilir. Oracle Exadata sistemi, Oracle veritabanı yazılımı ve Sun Microsystems tarafından oluşturulmuş olan donanım sunucu ekipmanlarını kullanmakta olup Oracle Veritabanı Makinesi ve Exadata Depolama Makinesi olmak üzere iki temel bileşenden oluşmaktadır. Oracle Exadata, smart scan (akıllı tarama) mantığını kullanarak çalışmakta olup bu özelliği sayesinde depolama indeksleri ile verinin depolandığı alanı buluyor ve veriye hızla ulaşılmasını sağlıyor. Oracle Exadata, bünyesindeki özel algoritma sayesinde büyük boyutlardaki verileri sıkıştırabilmekte ve sıkıştırılmış olan veriyi okuyabilmektedir. 

Oracle Exadata’nın Tarihçesi

Oracle Exadata, 2008 yılının Eylül ayında Oracle tarafından ilk olarak HP Oracle Database Machine ya da diğer ismiyle v1 olarak piyasaya sunuldu. Exadata v1’in yazılığım ayağı Oracle olmasına rağmen donanım sistemi HP’ye aitti. Exadata v1’in çıkışından 1 yıl sonra Eylül 2009’da Oracle Exadata mimarisi, Oracle Sun Microsystem’i de satın aldı ve Sun donanım sistemine sahip Exadata v2’yi piyasaya sundu. Oracle Exadata v2 adıyla piyasaya çıktıktan sonra X versiyonlarına geçiş yaparak X2 ismi ile seriye devam etti. X2 adı ile başlayan serinin günümüz itibariyle en hızlı ve en ekonomik maliyete sahip olan sürümü Oracle Exadata X9M’dir. Eylül 2021 tarihinde piyasaya sürülen Oracle Exadata X9M oluşum süreci içerisinde hem yazılım hem de donanım açısından birçok gelişme yaşadı. Şu an piyasada Oracle Exadata’nın son sürümü olarak yer alan X9M ürünleri arasında Oracle Exadata Database Machine X9M ve Oracle Kendi Kendisini Yöneten Veritabanı’nı kullanıcı verilerinin merkezlerinde çalıştıran tek platform olarak piyasada bulunan Exadata Cloud@Customer X9M bulunmaktadır. Oracle Exadata son sürümü X9M sayesinde son gelinen seviyede %70 daha yüksek IOPS hızı ve 19 mikrosaniyenin altında IO gecikmesiyle OLTP işlemlerinin hızını arttırmıştır. Aynı zamanda bu durumun yanı sıra diğer bir avantajı ise makine öğrenimi iş yüklerinde ve analitik SQL kapasitesinde yaklaşık %87 oranında bir artış yaşamış olmasıdır.

Oracle Exadata Özellikleri ve Avantajları Nedir?

Oracle Exadata, şirketlere Oracla Database’i ihtiyaç duydukları her zaman ve her yerde aynı yüksek performans, verim, ölçek ve erişilebilirlik ile çalıştırma imkanı sunmaktadır. Şirketler için daha birçok eşsiz özelliği bulunan Oracle Exadata’nın bazı özellikleri ve avantajları şu şekildedir:

  • Oracle Exadata Version, piyasaya ilk sunulduğu zaman HP ürünlerini de kabin içerisinde kullanıyordu fakat Eylül 2009’da satın aldığı Sun Microsystem sayesinde artık Clustered Servers, Cluster Interconnect Network, Storage Network, Active Storage, Software bileşenlerine sahip olan kendi yöntemleriyle ürettiği ürünleri kullanmaya başlamıştır. Bu bileşenlerin hepsini ürünlerinde bir bütün olarak kullanan Oracle Exadata bütünü oluşturan parçaların sinerji oluşturmasıyla kullanıcılarına yüksek düzeyde fayda sağlamaktadır.
  • Oracle Exadata veritabanı piyasadaki en iyi ve en çok kullanılan veritabanlarından biridir ve tam entegrasyon içindedir. Bütün platformlarda yüksek performanslı bir şekilde çalışan ve hiçbir problem oluşturmayan Oracle Exadata veritabanı özellikle açık kaynak sistemlerini destekliyor oluşu ile kazanmış olduğu işletim sistemi tecrübesi ve uygulamış olduğu inovasyon günümüzde bulunan sistemlerinin çok ilerisinde bir seviyeye taşıyınca bütünleşik bir mimarinin gerekli olduğu anlaşılmıştır. Oracle Exadata ortaya çıkışıyla birlikte Oracle Database ve Oracle Linux ile tamamen bütünleşik bir yapı oluşturmuştur ve bununla birlikte piyasaya birbiri ile konuşan tam stabil bir ürün girmiştir.
  • Oracle Exadata’nın yüksek kullanılabilirlik ve ölçekli yapısının yanı sıra aynı zamanda tamamen yedekli bir şekilde çalışıyor olması da Oracle Exadata’yı öne çıkaran özelliklerinden biridir. Oracle Exadata üzerinde yer alan en az üç adet Exadata Cell bulunmaktadır ve bu ürünün üç adet olması sayesinde hem yedeklenme sağlanmaktadır hem de kesinti yaşanmamaktadır.
  • Oracle Exadata’yı büyük ve hız gerektiren diğer veritabanı sunucularından ayıran diğer önemli bir özellik ise DRAM özelliğine sahip olmasıdır. X7-2 modelinin ortaya çıkışıyla beraber Nod başına 1.5TB DRAM gelmiştir ve bununla beraber her Nod yatay bir şekilde 12TB kapasiteye kadar genişleyebilmektedir. DRAM özelliği sayesinde veritabanı üzerinde gerçekleşen işlemler fiziksel diskte işlenmeden önce bellek üzerinde işlenmektedir ve bu da yüksek bir performans sağlamaktadır.
  • Oracle Exadata üzerinde barındırdığı ürünler birbirleriyle Infiniband teknoloji sayesinde haberleşmektedirler. Mevcut bulunan ağ yapısı Oracle Exadata’nın konumlanmış olduğu ağ üzerinden izole bir şekilde çalıştığından dolayı public olarak tanımlanmaktadır ve böylece güven bir iletişim ortamı sağlanmaktadır. Oracle kullanıcılarına verdiği tavsiyelerde bu ağın genişletilmesini önermemektedir. Oracle Exadata’nın bünyesinde barındırdığı Infiniband ağı saniyede 40 Gigabit olarak çalışmaktadır. DWH platformlarında ve büyük veri çalışmalarında bant genişliği önemli yer tutmaktadır ve Infiniband ağı sayesinde Exadata makinesi fazla yük altına girmeden veri trafiğinin üstesinden gelebilmektedir.
  • Oracle Exadata’yı piyasadaki diğer sunuculardan ayıran önemli özelliklerden biri de akıllı veri bulma özelliğine sahip olmasıdır. Exadata sisteminde bir sorgulama yapılacağı zaman Storage Index ve Smart Scan özellikleri sayesinde Exadata aranan verileri bulur ve verileri ortaya çıkarması açısından bakıldığında geleneksel birçok sistemden zaman açısından daha ekonomiktir.
  • Oracle Exadata bünyesinde bulundurduğu eşsiz birçok özelliğe ek olarak piyasaya sürdüğü son sürümünde self servis ve yüksek performans Database Cloud ile kullanıcılarının altyapı sistemleri olmadan daha verimli ve hızlı bir şekilde çalışabilmelerini sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir