Veri tabanı yönetim sistemleri DBMS, RDBMS ve NoSQL Kavramları, Open source ve Enterprise Edition Farkları

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Veri tabanı, aralarında çeşitli etkileşimler bulunan verilerin, bir arada bulunduğu veri topluluğuna verilen isimdir. Bu veri tabanları, çeşitli iş alanlarında kendine kullanım alanı bulur. Verilerin doğru bir şekilde kullanılması ile kişilerin işlerine oldukça faydalı sistemlerdir. Iş yerinde anlık alınacak kararlarda ve geleceğe yönelik yapılacak yatırım ve planlamalarda doğru kararların alınarak hızlı […]

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri

Veri tabanı, aralarında çeşitli etkileşimler bulunan verilerin, bir arada bulunduğu veri topluluğuna verilen isimdir. Bu veri tabanları, çeşitli iş alanlarında kendine kullanım alanı bulur. Verilerin doğru bir şekilde kullanılması ile kişilerin işlerine oldukça faydalı sistemlerdir. Iş yerinde anlık alınacak kararlarda ve geleceğe yönelik yapılacak yatırım ve planlamalarda doğru kararların alınarak hızlı bir şekilde büyümenin sağlanması için veri tabanlarının doğru yönetimi çok önemli bir konudur.  Veri tabanı yönetim sistemleri, bir veri tabanının kurulmasından yönetilmesine kadar her türlü işlemi denetleyen ve yapan sistemlerdir. Bu sistemler sayesinde veri kümelerinde yer alan verilerin, daha verimli ve daha etkin kullanılması hedeflenir. Bu etkin kullanım sayesinde şirketin kısa vade ve uzun vade hedeflerine ulaşmak konusunda çok faydalı sistemlerdir. Anlık ya da ileriye dönük kararlar alma konusunda şirket sahipleri için olası tüm senaryoları gösteren bu sistemler, yanlış kararlar alınmasının önüne geçerek şirketlerin maddi zarara uğramasını engeller. Veri tabanı nedir sorusunun bir diğer cevabı ise şirketlerin toplayarak kullandığı verilerin oluştuğu veri kümeleridir cevabı verilebilir. Bunların yönetimi ile sağlanan en büyük yarar ise şirketlerin kullanacağı veri havuzlarını genişletip geliştirerek, şirketin veri yönetimi konusunda büyük adımlar atmasını ve buna bağlı olarak gelişme hızının artmasını sağlayan sistemlerdir. Veri tabanı yönetim sistemleri faydaları ile birlikte beraberinde getirdiği hız sayesinde daha geniş iş portföylerine ulaşmak konusunda başarılı sistemlerdir. 

DBMS, RDBMS ve NoSQL Kavramları ve Özellikleri

DBMS, veri tabanında bulunan verileri, düzgün ve düzenli bir şekilde alıp işlemek, bu verilere yeni veriler eklemek ya da işe yaramayan verileri silmek amacı ile kullanılan veri yönetim sistemidir. Burada yer alan veriler birbirleri ile ilişki içerisindedir. DBMS sistemleri aynı zamanda, veri tabanı oluşturma konusunda da kullanılan sistemlerdir. Oluşturduğu veri tabanlarını güncelleme ve değiştirme işlemlerini de bu sistemler yapabilecek özelliğe sahiptir. RDBMS sistemleri, diğer bir adıyla, ilişkisel veri tabanı sistemleri, birbiri ile çeşitli bağlantıları olan verileri, çeşitli şekillerde depolayan ve bunlara erişim sağlayan sistemler bütünüdür. Bu tür veri tabanı türünde, alakalı olan veri tabanlarını bulmak için ilişkisel modeli baz alır. Veriler ışığında oluşturmuş olduğu tablolara yerleştirilen veri özellikleri sayesinde, veri tabanları arasında ilişki kurulması kolaylaşır. NoSQL sistemleri, verilerin bir alanda depolanması için tablo kullanmayan ve aralarında ilişki bulunmayan veri tabanlarını işler ve kullanır. Bu veri tabanı yönetim sistemi yatay bir şekilde biçimlendirildiği için oldukça popüler bir sistemdir. Bunun yanı sıra yatay işleme sayesinde daha fazla bilgisayar kullanarak, işletim sistemlerinin ve işlemcilerin gücünü arttırma işlevi de vardır. Bu NoSQL sistemleri, aynı zamanda diğer SQL sistemlerine göre, daha duyarlı ve daha yoğun işlemler için kullanıma uygun sistemlerdir. Bu sistemlerin ortak özellikleri çeşitli veri bulutlarını işleyerek kullanılabilir hale getirmesidir. Bu açıdan kullanan kişiler açısından kaliteli ve verimli veri kullanımı sağlar. Böylece şirketlerin gelişimi konusunda da ileriye dönük adımların daha rahat atılmasını sağlar. 

Open Source ve Enterprise Kavramları ve Farkları Nelerdir?

Open source kavramı, normalde oluşturulan yazılımlar veri tabanları kullanan ve üreten kişilere ait ve telifli olurken, open source kaynaklı yazılımlar tüm herkese açık şekilde sunulan sistemlere verilen addır. Türkçe anlamı ile açık kaynak anlamına gelir. Bir yazılımın açık kaynaklı olabilmesi için sadece herkese açık olması değil, açık kaynak ilkelerine de uygun olarak yazılması gerekir. Bunun yanı sıra, herkese açıklıktan anlaşılması gereken şey, hiçbir kişi ayrımı yapmadan en alt kesimden en üst kesime kadar herkese açık olmasından bahsedilir. Yazılımlarını açık kaynaklı olarak yazan kişiler, bunun herkes tarafından kullanılacağını kabul ederek telif haklarının bazılarından vazgeçmiş olması anlamına gelir. Enterprise kavramı, kurumsal olarak yapılacak olan kaynakların planlaması konusunda kullanılan sistemlerdir. Bu sistemler, bunları kullanan firmaların içerisinde yer alan makineleri, işçilerin iş gücünü, malzemeleri ve iş verimini yöneterek çok daha yüksek seviyelerde üretim yapılmasını sağlayan ve buna bağlı olarak firmaların çok daha fazla kar elde etmesini sağlama görevini yerine getirir. Bu iki sistem de daha akıcı ve daha verimli ve daha kaliteli bir iş yapımı sağlar. Aynı zamanda bu veri kullanımları sayesinde kazanılan hız sayesinde çok daha hızlı bir şekilde işler yapılarak yeni iş alınmasına da olanak tanır. Zamanı verimli kullanarak çok daha yüksek maddi kazançlar elde edilmesi mümkündür.  

Veri Tabanı Yönetimi Sistemi Çeşitleri

Ağ veri yönetim sistemi, her biri veri topluluğunun birden fazla birincil ve ikincil veri bölgesine bağlanması ile oluşan veri bulutlarıdır. Bu depolanan verilerin kolayca kullanılması konusunda da faydalı yazılımlardır. Ara bağlantı bölgeleri olmaksızın veriler arasındaki hiyerarşi dengesizliklerini çözmek amacı ile kullanılır. Bu tip veri ağı kullanmanın avantajları; verilere hızlı şekilde ulaşmayı sağlar, ilişkisel veri bulutlarını destekler ve son olarak, karışık halde bulunan verilerin kullanılabilmesini sağlar. Hiyerarşik veri tabanı yönetim sistemi, depo halinde saklanan verileri, çeşitli bağlantılar ile bağlandığı ve en yukarıdan en aşağıya kadar sıralandığı sistemlerdir. En tepede birincil veri bölgesi bulunur. Diğer veri noktaları da hiyerarşik olarak aşağıya doğru sıralanır. Bu sayede; veri ekleme ve çıkarmak konuları kolaylaşır. Aynı zamanda veri arama konusu da çok daha kolay hale gelir. İlişkisel veri tabanı yönetim sistemi; değişik veri noktalarını, birleştirerek birbiri ile ilişki içinde olan veri kümeleri oluşturan sistemlerdir. İlişkili veri tabanlarını depolayıp paylaşma açısından faydalı sistemlerdir. Nesneye dayalı veri tabanı yönetim sistemi, belirli bir nesne içerisinde kullanıma sunulan veri kümesidir. Birden fazla veri topluluğu, tek ve ortak bir nesne içerisinde sunularak, verileri kullanacak kişiler çok daha kolay bulması ve kullanmasını sağlar. Programlama ve yazılım geliştirme gibi çeşitli iş dallarında kullanımı yaygın sistemlerdir. Hızlı ve pratik karar alma konusunda başarılı sistemlerdir. Yüksek efor gerektiren işlerin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. 

Veri Tabanı Yönetimi ve SQL İlişkisiSQL; Türkçe karşılık olarak yapılandırılmış sorgu dili anlamına gelir. Eldeki verileri, ilişkili bir veri bulutunda, depolayarak işlemek için yardım eden programlama dili sistemidir. Oluşturulan veri tabanlarındaki verileri, depolamak, aramak, işlemek, silmek ve almak için kullanılır. Veri tabanından alınan verimi artırmak için de SQL sistemleri kullanılır. Bu sayede kullanımının sağladığı avantajlar sebebi ile veri tabanı yönetim sistemleri sql sistemler ile entegre bir şekilde çalışır. Akla gelebilecek her uygulamada aranılacak olan veri ve bilgilerin bulunabilmesi için kullanılan bu uygulama, tercih edilen bir arama programı dilidir. Yüksek performanslı veri yönetim sistemleri oluşturmak için şart olan yazılımlardır. Çeşitli anahtar kelimeler yardımı ile yapılan veri aramaları çok daha kolay hale gelir. Yapılandırılmış sorgu dili uygulamaları, veri bulutunda ya da uygulamalarda yapılan aramaları işleyerek, çıkan sonuçları döndürüp sunan sistemlerdir. Ayrıştırıcı, ilişkisel motor,  depolama motoru gibi bileşenleri ile beraber bu işlemleri yapar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir