Serverless Nedir?

Serverless vps teknolojisi gibi bulut sağlayıcıları üzerinden alt yapıya ayırılan zamanı kısaltmanızı sağlıyor.

serverless serverless

Teknolojinin her geçen gün daha da gelişerek insan hayatında önemli bir konumda yer alması, çeşitli ihtiyaçları da beraberinde getiriyor. Bu noktada doğrudan taleplerin, maliyetlerin ve yüklerin sayısında artış görülüyor. Artan maliyetler ise yeni yöntemlerin doğuşuna zemin hazırlıyor. Teknolojik altyapı da teknoloji ile duyulan en önemli ihtiyaçlardan biri oluyor. 

Bilindiği üzere, modern bir uygulamanın hayatî bileşenleri, performans başta olmak üzere güvenilirlik ve güvenlik önlemleri oluyor. Bu hayatı bileşenlerin temeli ise teknolojik bir altyapıya dayanıyor. Özellikle kapsamlı ve zengin özelliklere sahip olan uygulamaların alt yapı yönetimi ile birlikte kullanıcı memnuniyetini en üst noktada tutmayı hedeflediği biliniyor. Modern uygulamaların teknoloji ekosistemi ilerledikçe, alt yapı için ayrılan zaman ve maliyet doğal olarak daha fazla oluyor. İşte tam da bu noktada Serverless devreye giriyor. İngilizce bir kelime olan ‘’Serverless’’, Türkçede ‘’sunucusuz’’ anlamına geliyor. Yani teknolojik faaliyetlerde herhangi bir sunucuya ihtiyaç duyulmamasını sağlayan Serverless ile yalnızca kodu çalıştırarak işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün oluyor. Dolayısıyla bu noktada altyapı için ekstradan zaman harcanmasına gerek kalmıyor. Kalan zaman ile kullanıcıların iş uygulaması geliştirme gibi çeşitli geliştirici faaliyetlere odaklanmasına imkân tanınıyor. 

‘’Serverless Computing’’ de bir diğer benzer kavram olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Türkçe karşılığı sunucusuz bilgi işlem olan Serverless Computing, üçüncü taraf bulut servis sağlayıcısı kullanıyor ve hizmet BT altyapısı ve uygulama çalıştırma pratiğini ifade ediyor. Aynı zamanda modern uygulamalarınız için altyapı ihtiyacını da doğrudan ortadan kaldıran teknolojinin beraberinde getirdiği çeşitli avantajlar da bulunuyor. Serverless Computing sunucusuz bir düzende bulut hizmet sağlayıcınız konumunda yer alırken; kodu çalıştırabilmeniz için gereken altyapıyı sağlıyor, yönetiyor ve ölçeklendiriyor. Dolayısıyla bu noktada kullanıcılar büyük bir iş yükünden ve çeşitli sorumluluklardan kurtuluyor. 

Serverless nedir? Sorusuna cevap bulan pek çok kullanıcı, hiçbir sunucuyu dâhil etmeden faaliyetlerini sürdürebileceği yanılgısına kapılabiliyor. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; Serverless teknolojisi sayesinde sunucuyu sağlamak ve sunucuyu yönetmek noktasında sorumluluğunuz olmadığı anlamına geliyor. Görüldüğü üzere Serverless teknolojisinde herhangi bir sunucu bulunmadığından bahsetmek mümkün olmuyor. Yıllık %75 büyüme oranına sahip olan Serverless, en hızlı gelişme gösteren ve büyüme faaliyetlerini sürdüren bulut hizmet modeli olarak kullanıcıların hizmetine sunuluyor. 

Serverless Teknolojisinin Sunduğu Avantajlar Nelerdir? 

‘’Sunucusuz bilgi işlem’’ olarak tanımlanan Serverless sisteminin beraberinde getirdiği pek çok farklı avantaj bulunuyor. Serverless teknolojisinin sağladığı avantajlar; geliştirici üretkenliği, maliyet ve ölçeklenebilirlik yönünde kendini gösteriyor. Serverless teknolojisinin benimsemenin ve hayata geçirmenin beraberinde getirdiği diğer avantajlar ise şu şekilde özetlenebilir. 

  • Serverless teknolojisini tercih etmeniz, doğrudan herhangi bir altyapıdan sorumlu olmadığınız anlamına geliyor. Var olan sunucu, bulut sağlayacınız tarafından yönetiliyor ve yük dengeleyici de dâhil olmak üzere pek çok farklı işlem gerçekleşmiş oluyor. Bu avantajlar ile birlikte sunucu bakımı ile uğraşmanıza da gerek kalmıyor. 
  • Serverless, otomatik ölçeklendirme sağlaması özelliği ile de öne çıkıyor. Hayata geçirmek istediğiniz uygulamanız işlevini yerine getirdiği takdirde ise Serverless teknolojisi büyümeye uyum sağlayabilmek amacı ile ölçekleniyor. Aynı zamanda talepte artış görülse dahi Serverless teknolojisi saniyeler içerisinde çalışmaya başlıyor ve oluşturduğu yeni işlevler ile yeni istekleri işlemeye hazır hâle geliyor. 
  • Serverless altyapı yükünü ortadan kaldırdığı ve iş yükünü ciddi oranda azalttığı için ilgili ekibin uygulamaya daha fazla odaklanabilmesine olanak sağlıyor. Bu noktada ilgili ekibe yalnızca kod dağıtma görevi kalıyor. Kod dağıtma görevini sürdüren uygulama ekibi, sunucu başlatma ve sunucu yapılandırma işlemleri ile vakit kaybı yaşamıyor. Bu faktörler bir araya geldiğinde ise pazara çıkış süresi azalıyor ve ürünler daha hızlı bir şekilde piyasaya sürülüyor. 
  • Serverless teknolojisi işletmenize mâli açıdan da çeşitli avantajlar sunuyor. Azaltılmış işletme mâliyetleri, sadece tercih edilen özellikler için ödeme yapmanız noktasında kolaylıklar sağlıyor. 
  • Serverless bilişim geliştirilmiş gecikme sağlama özelliği ile de dikkat çekiyor. Geliştirilmiş gecikme özelliği sayesinde üzerinde çalışılan uygulamanın performansı etkilenmiyor ve ölçeklendirme işlemi sorunsuz bir şekilde hallediliyor. 
  • Sunucusuz bir uygulamanın inşâsına başlamanın diğer genel yöntemlere göre daha kolay olduğu biliniyor. Sunucusuz bir uygulama üzerinde çalışan ekip, yenilikleri daha hızlı hayata geçiriyor ve bir sonraki projeye vakit kaybetmeden geçiş yapılabiliyor. 

Serverless Mîmari Nedir?

Serverless mîmari yani sunucusuz mîmari, altyapı yönetme görevini üstlenmenize gerek kalmadan sistemlerinizi modellemenize, dağıtmanıza ve sistemlerin bakımını yapmanıza olanak sağlıyor. Sunucusuz mîmarinin de beraberinde getirdiği çeşitli avantajlar bulunuyor. Bu avantajlar ‘’rekabet avantajları’’ olarak da nitelendirilebiliyor. Serverless mimari sayesinde sunucusuz hizmetler bulut servis sağlayacılar tarafından sağlanıyor. Böylelikle altyapıyı yönetme işlemi ile sorumlu olmanıza gerek kalmıyor. Serverless mimari ile altyapılarınız da bulut sağlayıcınız tarafından yönetiliyor. Bu noktada maddi açıdan da çeşitli avantajlara sahip oluyorsunuz. Uygulama geliştiricileri Serverless mimari sayesinde yalnızca kullanmış oldukları bilgi işlem kaynakları için ödeme işlemini gerçekleştiriyor. Dolayısıyla ilgili sistem bütçeye de önemli katkılarda bulunuyor. Serverless mimarisinin beraberinde getirdiği avantajlar, gözden gelinemeyecek kadar etkili bir konumda yer alıyor. Bu güçlü avantajlar çağdaş ve modern yazılım geliştirme projelerinde de sıklıkla tercih ediliyor ve uygulamaların farklı yönlerden de gelişim gösterebilmesine olanak sağlanıyor. Sunucusuz mimari ile üçüncü taraf hizmetlerini kullanan geliştiriciler, işlerine hız katıyor ve uygulamalarını daha hızlı bir şekilde piyasaya sunuyor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *