Gerçek Zamanlı Veri Analitiği Nedir? (Real Time Data Analytics)

Gerçek zamanlı veri analitiği nedir sorusunun cevabı; çeşitli veri tabanlarından toplanan verilerin, daha verimli ve daha hızlı bir şekilde işlenebilmesi için kullanılan sistemler ve araçlar bütünüdür, şeklinde açıklanabilir. Şirketlerin ya da işyerlerinin daha iyi karar alma mekanizmasına sahip olabilmesi için de bu sistemlerin faydaları büyüktür. Hangi kararın, şirketin ileriye dönük planlamalarına nasıl etki edeceğinin görülebilmesinde […]

Real Time Data And Analytics Real Time Data And Analytics

Gerçek zamanlı veri analitiği nedir sorusunun cevabı; çeşitli veri tabanlarından toplanan verilerin, daha verimli ve daha hızlı bir şekilde işlenebilmesi için kullanılan sistemler ve araçlar bütünüdür, şeklinde açıklanabilir. Şirketlerin ya da işyerlerinin daha iyi karar alma mekanizmasına sahip olabilmesi için de bu sistemlerin faydaları büyüktür. Hangi kararın, şirketin ileriye dönük planlamalarına nasıl etki edeceğinin görülebilmesinde de bu sistemlerin kullanılması fayda sağlar. Gerçek zamanlı veri analitiği yani real time analytics kavramı; sadece bir sistemi değil, bir bütün olarak sürecin tamamını kapsayan bir kavramdır. Gerçek zamanlı kavramı da verilerin anlık olarak işlenirken takip edilebilmesi anlamını ifade eder. Bu anlık takip sayesinde, kullanıcıların veri yönetimi konusundaki hakimiyeti yüksek seviyelere ulaşır. Bu hakimiyetle beraber, veri güvenliği ve kullanılması konusunda sağlıklı bir yönetim sistemi oluşmuş olur. Hızlı ve anlık olarak işlenebilen veriler, müşteri çevresinin sürekli olarak güncellenen ve yenilenen taleplerini, değişen piyasa dinamiklerini, oluşabilecek riskleri önceden görmek, bunlara göre hareket etmek ve bu veriler sayesinde risksiz atılımlar yapmak gibi çeşitli faydalar sağlar. Bu da şirketlerin büyümesine, kar değerlerini arttırmasına ve risksiz bir ortamda gelişim sağlamasına yardımcı olur. İnternet ya da sosyal medya üzerinden anlık olarak alınan milyonlarca verinin, insan kabiliyetleri ile işlenebilmesi mümkün değildir. Bu sebeple, gerçek zamanlı veri analitiği araçları ve uygulamaları kullanılarak, bu sorunun çözülmesi sağlanır. Gerçek zamanlı veri akışının, firmalar açısından getirmiş olduğu bir diğer yenilik ise hız kazandırma özelliğidir. Dünya üzerinde sürekli olarak üretilen ve ortaya çıkan veri tabanlarının saniyeler içerisinde analizi ve bu analiz sonucu ortaya çıkan sonuçların, anlaşılabilir bir rapor ya da grafik halinde sunulabilmesi de bu gerçek zamanlı veri analitiği sistemlerinin getirmiş olduğu bir özelliktir. 

Gerçek Zamanlı Veri Analitiği Sistemlerinin Avantajları Nelerdir? 

Gerçek zamanlı veri analitiğinin avantajları, kullanıldıkları alanlara göre çeşitlilik gösterir. Bu alan farklılıkları ise genelde iş dallarının değişmesi ile ortaya çıkar. Gerçek zamanlı veri analitiği sistemlerinin ilk avantajı, kullanıldığı firmalarda daha hızlı ve daha pratik bir şekilde çalışma özelliği getirmesidir. Bu sistemler, firmaların karar alma süreçlerinde, planlama yapma süreçlerinde ve bu planlar ve kararlar doğrultusunda eyleme geçme aşamasında, hata ya da yanlışa yer olmaksızın, işlem yapılmasına olanak tanır. Bu özelliği yanı sıra, yapılan işlemleri çok hızlı bir şekilde yapar. Bu sebeple, kullanıcıları tarafından tam not alan sistemlerdir. Gerçek zamanlı veri analitiğine genel bakış nedir sorusuna da cevap niteliğinde bir özelliktir. Daha eski yollarla veri analitiği yapmak, çok zaman alan ve hata payı yüksek durumlardır. Bu sebeple gerçek zamanlı veri analitiği sistemleri kullanılarak hem hata payı ortadan kalkarken, bununla birlikte hem de gözle görülür bir hız artışı sağlanmış olur. Şirketlerin, ham verileri hızlı bir şekilde işleyebilmesi, çağa ayak uydurma ve piyasa dinamiklerini öğrenme açısından önemli bir durumdur. Aynı zamanda müşterilerin taleplerini ve nelere ihtiyaçları olduğunu da bu hızlı veri işleme yöntemi sayesinde öğrenmek mümkündür. Gerçek zamanlı veri analitiği kullanılan cihazlar sayesinde, iş verimi de gözle görülür şekilde artış gösterir. Bu cihazlar, insan yetenekleri ile belki aylar sürecek işlemleri, saniye bile sürmeden yapar. Bu da işgücünün doğru dağıtımını ve verimli bir iş sürecini sağlama noktasında yardımcı olur. Bu sistemlerin diğer bir faydası ise aynı sektörde iş yapan diğer şirketlerle daha iyi rekabet edebilme fırsatı vermesidir. Verileri anlık olarak işleyen firmalar, piyasa dinamiklerine daha hakim olacak, bunun doğal sonucu olarak da pazarlama ve satış stratejilerine buna göre belirleme imkanı bulacaktır. Bu da diğer firmalara rekabet açısından üstünlük sağlamak için önemli bir yol haline gelir. Şirketlerin, anlık olarak karşı karşıya kalabileceği çeşitli sorun ve hatalara için de bu sistemler tarafından üretilen çözüm önerileri kullanım alanı bulur. Bu çözümler sayesinde şirket zarar etmeden ya da iş kaybetmeden, anlık olarak müdahale şansı bulur. Gerçek zamanlı veri için kullanılan cihaz özellikleri de bu avantajları sağlamak için entegre özelliklerdir. Hız, pratiklik, az hasar prensibi, güvenlik gibi pek çok konu, bu cihazlar içerisinde özellik olarak yer alır.

Gerçek Zamanlı Veri Analitiği Sistemlerinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Gerçek zamanlı veri analitiği kullanım alanları; belli başlı meslekler ile sınırlandırılacak kadar dar değildir. Günün şartları düşünüldüğü zaman, akla gelebilecek her meslekte hızlı ve gerçek zamanlı veri analizi yapma ihtiyacı vardır. Özellikle şirketler ya da üretim yapan iş yerleri açısından bu ihtiyaç daha da fazladır. Büyük ya da küçük olması fark etmeksizin, bütün şirket sahipleri, firmalarının ya da iş yerlerinin sürekli olarak gelişmesini ister. Bunu sağlama noktasında en önemli adım da gerçek zamanlı verilerin doğru bir şekilde işlenerek kullanımının sağlanmasıdır. Piyasa dinamiklerine hakim olan şirketler, yapacakları planlama ve stratejileri buna uygun bir şekilde ve riskleri en aza indirerek yapmış olur. Bu sayede herhangi bir zarara uğramadan güvenli bir şekilde gelişim gösterirler. Aynı zamanda sağlık, eğitim, finans, enerji alanında çalışan sektörler, e- ticaret yapan kullanıcılar, yazılım mühendisleri, bilgisayar üzerine çalışan kişiler, sosyal medya işi ile uğraşan kişiler gibi pek çok farklı kullanım alanı olan gerçek zamanlı veri analitiği sistemleri; sürekli olarak güncel kalan sistemlerdir. Bu güncel kalma durumunun en temel sebebi ise anlık olarak milyonlarca veri gelmesidir. Böylece müşteri çevresi ihtiyaçlarına göre şekillenen güncellemeler, şirketlere olumlu olarak geri döner. Bu da kalıcı müşteri çevresi ve daha yüksek kazançlar anlamına gelir.

Gerçek Zamanlı Veri Analitiği Yöntemleri Nelerdir ve Nasıl Çalışır?

Gerçek zamanlı veri analitiği yöntemleri kullanılabilir bir hale gelmesi için doğru bir proje aşamasından geçmesi gerekir. Çeşitli sistem arızaları, verilerin geç bulunması, ve gerçek zamanlı veri analitiği sürecindeki arızalar, bu sistemleri aksatabilir. Bu sebeple doğru bir planlama ve doğru araç kullanımı ile işe başlamak gerekir. Elde olan ürünleri ve sorunları çözme yöntemleri, gerçek zamanlı veri analitiği sistemlerine uygun olarak tasarlanırsa bu sayede anlık olarak gelen verilen maksimum hıza ulaşarak analiz edilmesi planı yapılmış olan işlerin, herhangi bir aksaklık yaşamadan tamamlanması sağlanır. Bu durum hem maddi kazanç açısından hem de zaman tasarrufu açısından faydalı bir durum haline gelir. Bunun yanı sıra gelen veri miktarları çok büyük olduğu için veri işlemesi konusu da önemli bir yer edinir. Gerçek zamanlı veri analitiği sistemleri, bu verileri hızlı bir şekilde analiz ederek, kullanıcılarının kolay bir şekilde algılamasını da sağlar. Verilerin, bu sistemlere bağlı her türlü cihazdan anlık olarak izlenebilmesi, güvenli bir veri işleme süreci geçirilmesine olanak tanır. Bu durum da müşteri çevresinin şirkete olan güvenini artırır ve kalıcı olmasını sağlar. Gerçek zamanlı veri analitiği çeşitleri sayesinde, anlık olarak takip edilen veri işleme süreci, şirket içerisinde yer alan kötü amaçlı kişilerin ortaya çıkması konusunda da yardımcı olur.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir